1 минути четене
Защо е полезно бебетата да ходят боси?

Педиатрите и психомоторните терапевти стигат до едно и също заключение: ходенето бос е полезно за бебето. Но като родители е трудно да не се притеснявате, че бебето ще настине или ще се нарани. Дори с добро отопление в домашни условия , прохладата на пода се запазва , излагането на долната част на стъпалото на околните материали – ламинат , препарати за почистване , килими също е елемент който трябва да се вземе под внимание.


Развиване на сетивните умения на бебето

Ходенето бос стимулира сетивата. Бебето открива различни текстури. Цялата тази информация допринася за неговото пробуждане и подтиква способността му да се адаптира. С всяка стъпка усещането, приятно или не, е налице. Кракът стъпва на земята и постепенно свързва усещането със самото ходене. Така бебето развива една причинно-следствената връзка между усещането за стъпване върху земята и самия процес на ходене.

Първите му стъпки придават ново познание за гравитацията. С това ново двигателно умение се придобива пълна вертикалност. Всяка стъпка изисква контролирана координация, за да повдигнат и придвижат единия крак напред, след това другия, без да губят равновесие. Без обувки, вроденият рефлекс може да се изразява свободно. Бос, сетивността е по-интензивна, тъй като е по-директна и неограничена. Голотата на стъпалото приканва всеки пръст да се разгъне и да изиграе своята роля. Нервните импулси, връщани от върховете на краката, създават умствените модели, които са от съществено значение за бъдещите двигателни умения на детето. Дори ако се появи леко неприятно усещане, то предизвиква реакция на бебето, привлича зрителното му внимание и подготвя координацията между очите и краката. От вас зависи да гарантирате, че сте подготвили безопасна среда, за да ограничите риска от нараняване. След това го оставете да открие ново измерение в това пространство, изследвано досега в друга поза. На тази възраст развитието на неговата интелигентност върви ръка за ръка с двигателните му умения и преминава през сетивност.


Стимулизаране на чувството за баланс и координация на бебето

Ходенето бос ангажира всички мускули около стъпалото и ги укрепва. След това свода на стъпалото се оформя под този импулс. Кракът намира своята точка на баланс. Мускулно-скелетният баланс се установява естествено, без ограничения или отклонения. Дължината на стъпалата нараства като резултат от ангажираността на мускулите при ходенето.

Затварянето на крака в обувка за ходене може да деформира пръстите. Подметката ограничава адаптивността към терена и размива усещането за опората към земята. Лошо оформеното или деформирано стъпало води до проблеми със стойката, които създават дискомфорт и болка през целия живот. Ефектите се усещат в таза и гръбначния стълб.

Коментари
* Имейлът няма да бъде публикуван на уебсайта.